Introduktion
Proteinpulver har længe været det fortrukne kosttilskud for folk, der træner og går i fitnesscenter. Læs vores guide til de 12+ bedste proteinpulvere i 2024.
Det er nemt, praktisk og simpelt at bruge. Derudover så koster det ikke særlig meget – selvom prisen er steget en del. Men sammenlignet med at få sit protein fra naturlige kilder, såsom kød, kan det ofte være en mere økonomisk løsning.
Men ved du egentlig, hvad proteinpulver består af?
Mange ved, at proteinpulver ofte er udvundet fra mælk, og har hørt om valle- og kaseinprotein. Men vidste du, at proteinpulver ikke kun behøver at komme fra mælk? Det kan også fremstilles fra planter som ærter, ris eller hamp. Læs mere om, hvad proteinpulver er og dets anvendelser.
Læs videre, for vi dykker ned i emnet og udforsker, hvad proteinpulver egentlig er, hvad det indeholder, og hvordan det bliver til.
Hvad er proteinpulver?
Proteinpulver er, som nævnt, et kosttilskud. Ligesom at en vitaminpille er et kosttilskud.
Proteinpulver bruger vi altså, fordi vi (muligvis) er i mangel af ja… protein. Da det gør det lettere at nå sine daglige proteinbehov og er relativt billigt.
Protein er afgørende for opbygning af muskler, reparation og generel sundhed. Det især vigtigt for atleter, bodybuildere og træningsentusiaster.
Hvad er proteinpulver lavet af?
Proteinpulver kan fremstilles af forskellige kilder, herunder valle, kasein, soja, ært, hamp og ris, blandt andre. Vallebaseret proteinpulver, som er det mest typiske, er lavet af valle, som er den flydende del af mælken, der adskilles under ostefremstilling.
Valleprotein eller kaseinprotein?
Kaseinbaseret proteinpulver er lavet af kasein, som er det protein, der udgør den største del af proteinindholdet i mælk og som koagulerer eller stivner, når mælken syrner eller omdannes til ost.
Når mælken koagulerer, er kasein det protein, der danner den tykke, faste masse (osten), mens valle er den flydende del, der adskilles fra denne masse under ostefremstillingsprocessen.
I modsætning til valleprotein, som hurtigt absorberes i kroppen, koagulerer kasein i mavesyren, hvilket fører til en langsommere og mere gradvis frigivelse af aminosyrer.
Dette gør kaseinbaseret proteinpulver ideelt til at tage om aftenen før sengetid, da det kan hjælpe med at forsyne musklerne med aminosyrer over en længere periode, hvilket kan fremme muskelreparation og vækst natten over.
Lær mere om, hvornår det er bedst at indtage dit proteinpulver.
Sojabaseret proteinpulver
Sojabaseret proteinpulver er lavet af sojabønner, en type bælgplante.
Processen til fremstilling af sojaprotein involverer typisk rensning og isolering af proteinet fra sojabønnerne.
Dette sker ved at fjerne størstedelen af bønnernes fedt og kulhydrater, hvilket efterlader et højt proteinindhold.
Sojaprotein er en fuldkommen proteinkilde, hvilket betyder, at den indeholder alle de essentielle aminosyrer, der kræves af kroppen for at opbygge og reparere væv. Det er et populært valg for vegetarer, veganere og dem, der søger et ikke-mejeribaseret alternativ til whey- eller kaseinprotein.
Ærtebaseret proteinpulver
Ærtebaseret proteinpulver er lavet af ærter, specifikt gule splitærter. Ærterne bliver tørret og derefter malet til et fint pulver.
Dette pulver gennemgår en proces, hvor størstedelen af kulhydrater og fedt fjernes, hvilket efterlader et proteinrigt produkt.
Ærteprotein er populært blandt vegetarer, veganere og folk med allergi over for mælkebaserede proteinpulvere, da det er en fremragende plantebaseret protein kilde.
Ærteprotein er dog ikke en fuldkommen proteinkilde ligesom soyaprotein. Ærteprotein er rigt på lysin, men er lavt i methionin.
Hampbaseret proteinpulver
Hampbaseret proteinpulver er lavet af frøene fra hampplanten (Cannabis sativa). Det fremstilles ved at male hampfrø til et fint pulver.
Selvom det er den samme planteart, som marihuana kommer fra, indeholder hampfrø meget lave niveauer af THC, det psykoaktive stof fundet i marihuana.
Hampfrø er højt i protein og indeholder alle ni essentielle aminosyrer, hvilket gør dem til en komplet proteinkilde.
Risbaseret proteinpulver
Risbaseret proteinpulver er lavet af brune ris.
Processen involverer behandling af de brune ris for at adskille proteinet fra kulhydraterne og andre bestanddele. Det resulterende protein isoleres og koncentreres derefter til pulverform.
Risprotein er højt i methionin, og kan derfor kombineres med ærteprotein for at opnå en fuldkommen proteinkilde.
Sådan en kombination kan hjælpe med at sikre, at man får et komplet sæt af essentielle aminosyrer nødvendige for kroppens funktioner.
Det hurtige svar
Proteinpulver er typisk fremstillet af mejeriprodukter og baseret på enten valle- eller kaseinprotein. Kasein er det protein, som danner den tykke, faste del (osten), mens valle er den flydende del, der adskilles fra osten under fremstilling af ost. Proteinpulver kan også være lavet af plantebaserede kilder som soja, ærter, hamp eller ris. I disse tilfælde bliver de omtalte planter malet til et fint pulver, hvorefter proteinet adskilles fra kulhydrater og fedt.